duminică, 20 octombrie 2013

David Sandu - "Simbiotica"

Se anunta o noua expozitie David Sandu.
Timp de o luna de zile , la Bucuresti expozitia "Simbiotica" va fi gazduita la Institutul Francez si la Galeria ArtXpert.




Expozitia lui David Sandu trece de limitele evidentul ei, unde bijuterii, tratate ca sculpturi  mici, convietuiesc intr-un uter urias, germinand in corpul unor sculpturi mari.  Metale si pietre amorfe se odihnesc in socluri generice, organice, sau nu, facand ca aceste delicate bijuterii se reaminteasca privitorului ca, in sine, si ele sunt sculpturi. E un joc al microcosmosului trecut in macro. Ochiul actioneaza ca o lentila uriasa percepand universul mic al bijuteriei ca fiind unul mare, supradimensionat, cel al statuilor-soclu. Dialogul acesta, unde privitotul e luat, oarecum partas si manipulat se inscrie in limbajul plastic dezvoltat de artist in cei peste 20 de ani de cariera. Formele si elementele care-i alcatuiesc bijuteriile lui David Sandu, fie ca sunt fixe sau cinetice, au o caracteristica aparte, undeva la limita abstractului cu concretul. Pe aceasta linie inceputa in adolescenta, David Sandu construieste propriul sau limbaj plastic, puternic, care e adesea sursa de inspiratie pentru alti artisti. Exista un caracter dual al tuturor pieselor de autor, vadit intentionat designerul obliga la alegere. Uneori pozitionarea unui inel pe deget schimba total perceptia si conceptul doar prin asezare. Insa asezarea e optiunea celui care poarta aceste obiecte de arta numite generic bijuterii. Asadar, voit sau nu, exista si o parte personala, a utilizatorului care contribuie la dezvaluirea faptului artistic.

 Expozitia Simbiotica nu e nici macar un demers personal,de autor, e un demers universal, un mod de a gandi, pentru ca ea demonstreaza cum convietuirea spatiilor , a formelor si a materiilor poate supravietui doar prin propria lor estetica generand  la randul lor frumuseti noi  din propria-I osmoza. 

Simbiotica nu e un gest artistic, un experiment ci, e mai degraba o punere in scena a unor calitati ce dovedesc cunoasterea si intelegerea filozofica a lumii, a naturii. Convietuirea planurilor spirituale, estetice, a formelor de expresie salasluieste mai intai in natura iar cine are ochi sa vada si minte sa inteleaga si inima sa vibreze nu poate se faca altceva decat sa se lase inspirat. E de remarcat  ca libertatea ii apartine celui ce intra in contact cu „Simbiotica”- pentru unii lucrarile vor fi doar niste statui uriase ce poarta o bojuterie, pentru altii vor fi niste bijuterii hiperbolizate iar incaperea o mare cutie in care sunt pastrate iar pentru altii vor fi oportunitatea de a colectiona o statuie in care traieste o bijuterie ce poate fi purtata, de fapt o oportunitate.
Organizator:  Societatea de Maine si Galeria ArtXpert, in colaborare cu Institutul Francez
Curator : Adina Niculae
Proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu