DRAGOS CRISTESCU

E greu sa alegi cateva imagini din munca de o viata a unui fotograf.
Dragos Cristescu sta in spatele camerei de la varsta de 14-15 iar in spatele sau a stat tatal lui, renumit fotograf, om cu experienta, fotojurnalist la Agerpres.
Cum sa alegi imagini si sa proiectezi o cariera in cateva puncte, pentru ca, raportat la marimea operei lui Dragos Cristescu, imaginile alese acum, sunt doar puncte, pixeli ai unui ansamblu fotografic care va fi prezentat in trei expozitii, in trei galerii diferite, timp de un an.
“Glorifying The Body”  e o tema fascinanta a detaliului corpului uman, detaliu pe care artistul l-a inteles si l-a aprofundat, iar ca dovada a acestei intelegerii depline, revista Playboy l-a folosit  inca de la inceput.
 Dragos Cristescu simte corpul uman, ii intelege anatomia ca un pictor de scoala veche, vede detaliile in felul lui si-l lumineaza spectaculos.
Se misca lejer atat in tonuri de gri cat si in culoare, nu manipuleaza si ne serveste imagini raw, fara interventii spectaculoase. Trecand in revista imaginile salvate in calculatorul sau, am realizat ca e un artist de moda veche! Nu apasa pe declansator pana nu e sigur ca ce va imortaliza e bine luat din prima. Probabil ca, avand scoala temeinica de acasa, stiind ca orice cadru si orice developare costa, iar materialele sunt scumpe sau nu se gasesc, asa cum era in anii 80 si-a format gandirea exacta care nu-i permite nici macar sa ezite. Un lucru mai rar azi, in lumea digitalului ieftin, cand se trage fara noima, pana rasare imaginea “cat de cat” buna. Ei bine, si astazi, daca te uiti in fisierele lui Dragos, gasesti poze digitale bune, una dupa alta, reminiscenta a unei meserii invatate de mult.
Dragos Cristescu si-a castigat pe rand  statutul de fotojurnalist, fotograf comercial si profesionist al imaginii. Se uita la arta fotografica si la colegii de breasla cu respect. Nu face caz de “arta” dar trateaza fiecare imagine cu sensibilitatea artistului de cursa lunga. I-am urmarit cateva decenii de imagini ca sa-l inteleg, sa stiu de unde vine, incotro se duce si care-i e locul. Am fost surprins sa vad ca nu era interest sa expuna in ciuda entuziasmului meu.
 Si-a asumat o cariera comerciala si nu a indraznit sa tulbure linistea “artistilor” dar adevarat va spun ca, in cazul lui rolurile ar trebui inversate. Dragos e artist, iubeste lumea, mai ales lumea pe care o vede prin obiectiv, o intelege si o trateaza asa cum simte el, prin propriile-i furci caudine.
In perioada 3-15 octombrie va prezint la Artxpert o colectie de 16 nuduri senzationale “Glorifying The Body”.  Urmatoarea expunere, la recomandarea mea, Galeria  Pleshoo Contemporary.
Eugene Al PannNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu