miercuri, 5 septembrie 2012

Matei Serban - New Works on Wood din 18 oct. @ ArtXpert


In 1994, cand celebra Caroll Turner Gallery s-a trezit peste noapte cu  vestea mortii artistului Traian Alexandru Filip, lucrurile au parut un pic scapate de sub control. Traian Alexandru Filip era unul dintre principalii artisti din portofoliul galeriei si, dintr-o data, se punea problema, cine mai stie mestesugul cel putin la fel de bine ca el, incat sa poata imprima, in continuare, placile aflate in propietatea galeriei. Matei Serban era, in fapt, singurul ucenic al artistului care avea cunostiintele , rabdarea si pricepere sa o faca. Pragmatisnul american si nevoia de confirnare a valorii artistice a lui Matei Serban Sandu au facut, pentru cativa ani, casa buna in Santa Fe, New Mexico , la Carrol Turner.

 Lucrurile insa, s-au dezvoltat pe o plaja tangentiala, intru-cat dealerii au ramas impresionati nu numai de calitatile de printmaker ale lui Matei, dar mai ales de capaciatile sale artistice. Creind separat, Matei i-a iumit pe cei de la Carrol Turner Gallery cu seria sa de “Cavaleri” care a devenit “best-seller”. Desi au trecut aproape doua decenii de atunci, lucrarile sale se tranzactioneaza inca in Statele Unite creand plusvaloare. Cu ceva vreme in urma, contactandu-I pe cei de la Carrol Turner Gallery si aratandu-ma interesta sa cumpar o lucrare anume a lui Traian Filip, dar si unul din "Cavalerii" lui Matei, mi s-a dat raspunsul sec ca prefera, pentru moment, sa “hold on to it!”.

De la consumarea episodului American pana astazi Matei Serban Sandu si-a mai lasat amprenta artistica in diferite colturi ale lumii: a redesenat, in stilu-I propriu, Chateu des Cavaliers in Camargues Franta, dar a convins prin expunerile sale la National Library din Oslo  si la Parlamentul European la Strasbourg. Lista extinsa a activitatii sale expozitionala e impresionanta: galerii bune din California, Germania si Elvetia.

Matei Serban are o viata ascetica, impacata cu divinitatea, creativa pana la obsesie, in atelierul sau din Bucuresti. Intr-un studio de 50 de metri patrati, care a apartinut graficianului Vasile Dobrian, Matei tese un univers paralel celui cu care oamenii de rand sunt obisnuiti. Departe de emailuri, calculatoare si social media, artistulul adapteaza o lume apusa de cavaleri, shamani si domnitze vremurilor in care traim. Valorile morale, codul razboinicului devotat si al invinsului demn, imaginea omului care e aproape de divinitate sunt macerate, sedimentate si apoi transpuse intr-o tehnica desavarsita, o osmoza intre modernitate, tehnici mixte si pictura clasica de mare rafinament.

De mai bine de doua decenii ArtXpert este agentul lui Matei Serban.
 “Fie ca a trebuit sa-l initiem publicului american sau german, fie ca ne-am luptat impreuna sa il facem inteles pe modesta si dezinteresata piata de arta romaneasca, un singur lucru ne-a fost clar: Matei Serban e precum Mercedes Benz, odata ce cumperi o lucrare a lui vrei sa cumperi si”noile modele” Eugene Al Pann




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu