joi, 2 august 2012

Irina Maria Iliescu - "Amintiri din Turnul Babel"

“Amintiri din Babel” – are ca punct de pornire textul Bibliei. Irina Maria Iliescu, in lucrarea ei de absolvire a Institutului Grigorescu sectia Arte Grafice, face o paralela intre povestea Turnului Babel si vremurile actuale, respectiv fenomenul globalizarii.
“Subiectul abordat se incadreaza in tema “multimilor” tratata de catre artisti ca Bruegel, Bosch, unde individual se pierde in ansamblu, in ciuda particularitatilor sale” declara artista. Acest raport intre multime si individ se tensioneaza in cotidian in ciuda uniformizarii societatii atat din punct de vedere al dorintelor dar si al actiunilor, totul transformandu-se intr-un idealism al consumului.
Ideea Irinei Iliescu se materializeaza intr-o gravura-obiect. Lucrarea ( 100 de cuburi de lemn cu latura de 7 cm) inglobeaza imagini, portrete diverse si tipologii umane.

Alegere cromatica predominanta, rosu si negru de sprijina pe textul biblic :”Haidem sa facem caramizi sis a le ardem cu foc!”.
Finalitatea acestui obiect- gravura e imposibila in matematica ei, ceea ce o face interesanta. Avem co combinatie de 420 de imagini luate cate 420 , ceea ce poate genera o imprimare unica permanent.

“Am ales titlul “Amintiri din Turnul Babel” pentru a sugera repetitia istoriei. Fiecare noua generatie traieste cu impresia ca este radical schimbata fata de generatiile anterioare, iar acest fapt este partial adevarat. Indiferent cat evolueaza omul in materie de cunostiinte despre lumea fizica, in materie de comportament urmeaza aceleasi tipare repetate de generatie dupa generatie. Cumva, in ciuda contextelor politice, economice sau culturale oamenii ajung sa foloseasca aceleasi structure de gandire, in ciuda diferentelor, ajung sa ridice impreuna aceleasi constructii” – declara cu profunzime si maturitate aceasta artista de 23 de ani devenita artist rezident al Galeriei ArtXpert.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu